top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJanka Nová

Miluju dobrý olivový olej

Taky u vás doma nikdy nesmí chybět olivový olej prvotřídní kvality?

Při poslední prázdninové cestě jsme se víceméně náhodou ocitli ve vesnici Seneghe, která je na seznamu všech gastromaniaků ze dvou důvodů: Hovězí maso plemene Bue rosso je prý nejlepší maso celé Itálie a druhý, mě osobně bližší důvod je zdejší proslulý olivový olej. Staré háje olivovníků byly nejkrásnější, jaké jsem kdy viděla a domů jsme si odvezli 10 litrů oleje, který se vyjímečně dá koupit mimo vesnici. Produkce je limitovaná a na první lisování po sklizni znalci s nedočkavostí čekají.

Jednou z hlavních předností olivového oleje je vysoký obsah antioxidantů a biologicky aktivních látek, které jsou však přítomny jen v extra panenském oleji. Extra panenský (extra virgine) olej je nejkvalitnější, pochází z prvího lisování, získává se pouze mechanickými postupy a vhodný je pro použití za studena ( do salátů, na grilovaná masa, na mozzarelu.. ).

Panenský olej je také lisovaný mechanicky a použít se může i v teplé kuchyni, důležité je nepřesáhnout maximální teplotu pro jeho ohřívání 210 °C. Pozor na rafinované olivové oleje, jsou lisovány za vysokých teplot, které ničí jejich nutriční hodnotu. Navíc bývají I chemicky upraveny, z výživového hlediska jsou téměř bezcenné

64 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Superfoods

bottom of page